La manifestació del 17/11/2011


Aquí teniu una mostra de l'alumnat que va participar a la manifestació en contra de les retallades en matèria educativa que es volen aplicar. A continuació teniu el text íntegre del manifest que es va llegir:

El passat dissabte 8 d’octubre la Assemblea d’universitats convocada per la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) va acordar convocar una vaga d’estudiants a totes les universitats catalanes. L’AJEC , com entitat adherida al manifest de la PUDUP i participant de l’assemblea secunda totalment la convocatòria però considerem que aquesta mobilització ha de ser de tots els estudiants, no només dels universitaris. Per aquest motiu estenem la convocatòria a tots els estudiants d’ESO, batxillerat i FP catalans.

La pujada de les taxes universitàries del 7,6% d’enguany suposa un recàrrec en el preu per uns estudiants que rebran uns pitjors serveis a conseqüència de la reducció de personal docent i administratiu. Aquestes retallades posen en perill la qualitat de les nostres universitats públiques i impossibiliten la realització de la docència en grups reduïts indispensable per la correcte aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Per si aquesta situació no fos suficientment greu, el conseller Mas-Colell ha manifestat que les taxes seguiran pujant l’any vinent mentre seguim esperant les beques promeses que, venint d’on venim, no justifiquen aquest augment de preu.

La situació als instituts és igualment greu i les retallades de la conselleria d’ensenyament han posat a molts centres en una situació crítica, havent de decidir si prescindeixen de la calefacció o de la neteja o be deixen de cobrir les baixes per malaltia del professorat. Tot i que la consellera Rigau manté que no s’ha acomiadat a cap professor, segons CCOO el sector de l'educació a Catalunya ha perdut 16.597 llocs de treball en el segon trimestre del 2011. Sembla clar que aquestes mesures afecten a la qualitat del servei que rebran els estudiants dels instituts públics catalans. Totes aquestes retallades, però, no han impedit a la consellera Rigau augmentar el concert d’escoles concertades que separen a nens i nenes per sexe.

Des d'aquí manifestem: no a les retallades del pressupost, que suposen prescindir d’algun dels serveis basics. Ni un sol professor acomiadat. Convocatòria de places suficients per garantir una ràtio reduïda d’estudiants per aula i assegurar la qualitat de l’ensenyament públic. Cap retallada en les condicions laborals del professorat i del personal laboral. En defensa de l’ensenyament públic, prou de subvencions públiques a l’ensenyament privat.

Prou d’incrementar les taxes acadèmiques. Per uns serveis de qualitat tant a les universitats com als instituts. Per tots aquests motius, i perquè sembla que l’ofensiva contra els centres públics no discrimina entre educació secundària i superior, afegim a la convocatòria de vaga universitària a tots els instituts. És el moment que els estudiants demostrin unitat d’acció enfront una política amb una forta vessant ideològica que pot acabar destruint el nostre sistema d’educació pública.